«هر کس چهل شبانه روز برای خدا اخلاص ورزد، خداوند چشمه های حکمت را از قلبش بر زبانش جاری می سازد» پیامبر اسلام (ص)
در جهان امروز میلیاردها نفر انسان زندگی می کنند و جمعیت زیادی از آن را خداپرستان به ویژه مسلمانان تشکیل می دهند. اگر هر انسان را صدفی در دریای هستی قلمداد کنیم، معدود صدف هایی هستند که دُر حکمت را در سینه پرورش داده و به زبان رسانیده اند.
این در حالی است که طبق فرمایش پیامبر گرامی اسلام تنها چهل روز زمان لازم است برای رسیدن به حکمت و چه بسا چهل سال از عمر آدمی می گذرد و نمی تواند چهل روزش را فقط برای خدا اختصاص بدهد.
آه که چه سخت است اخلاص ورزیدن و خالص شدن برای خدا به ویژه در دوره ای که دوربینیسم بیداد می کند. سخت است که خواب و بیداری، خوردن و نوشیدن، لبخند و غضب و تمام اعمالی که از انسان صادر می شود، فقط و فقط برای خدا باشد.
جمله ی معروفی را می شنیدیم که «از علی آموز اخلاص عمل»، امام علی(ع) کار را برای خدا انجام می داد و هنگامی که برای اطعام یتیمان و فقیران می رفت، هیئت همراه و گروه خبری با خود نمی برد اما پس از هزار سال همچنان حدیث نیکوکاری آن بزرگوار بر سر زبان هاست.
کاری که برای خدا باشد خدا آن را تکثیر می کند. پیامبر برای خدا بود و خدا به او کوثر عطا نمود. «مَن کانَ لِلّه، کانَ الله ُ له – هر کس کارهایش خدایی و برای خدا و رضای او باشد خدا نیز برای او و پشتیبان و تایید کننده اوست » اما کاری که برای نفس باشد محکوم به فناست.
بزرگی در تفسیر «ما خلقت الجن و الانس الا لیعبدون» می گفت خداوند فرموده است «جن و انس را نیافریدم مگر برای آنکه مرا عبادت کنند» و به این ترتیب شخصی که نمازهای یومیه اش را اقامه نموده نمی تواند بگوید که به طور کامل به این آیه عمل کرده است. چراکه هدف کل زندگی انسان عبادت تلقی شده است.
اما چگونه انسان می تواند در خواب و بیداری، هنگام کار و تفریح و … هم عبادت کند؟ پاسخ را اینگونه مطرح می کند که همه چیز به نیت بر می گردد «الاعمال بالنیات» هنگامی که آدمی غذا می خورد تا رفع گرسنگی کند عبادتی نکرده اما اگر همین غذا خوردن با نیت نیرو گرفتن برای خدمت به خلق خدا باشد، عبادت محسوب می شود.
به این ترتیب برای عبادت در امور و اخلاص ورزیدن نیازی به انجام کارهای جدید نیست، فقط کافی است کارهای روزانه مان را برای رضای خدا انجام دهیم.
ان شاءالله خداوند توفیق اخلاص در تمام امور و عاقبت بخیری را به همه عنایت فرماید.
به امید روزی که تمام بشریت به مقام حکمت برسد.